Kære Medlemmer af bølgekraftforeningen.

D. 15-1-2016 afholdt foreningen generalforsamling via Skype. Det var på forhånd aftalt at den form skulle være modellen for angivne “digitale” Generalforsamling.

Der vil blive lavet et egentligt referat fra mødet.

Til mødet var der 7 personer “fremmødt”, hvoraf enkelte ikke var stemmeberettiget da de ikke havde betalt kontingent. De stemmeberettigede vedtog efter opfordring fra formanden Erik Skaarup at Christian Nereus Grant (Det er mig der skriver) skulle vælges som formand. Der var ingen indvendinger “eller også havde folk glemt at tænde mikrofonen”. Det samme for Frank Aavard der ikke ønskede genvalg til næstformand. Frank bliver i bestyrelsen som menigt bestyrelsesmedlem, det blev ligeledes vedtaget. Erik Skaarup fortsætter som næstformand.

Set fra hvor jeg har udsyn!

Foreningens størrelse afspejler måske ganske godt den politiske opbakning til sektoren, dog en sektor med stort potentiale. Det ser ikke ud til at det skal blive lette
re eller bedre med opbakning til bølgeenergi fra den nuværende regering, i det hele taget ser det ret sort ud for vedvarende energi(tak Paris, så gik det ikke helt så galt)- med en regering der er styret af udtrykket Vækst. Vækst på trods af og bekostning af advarsler fra så godt som alle eksperter, der advarer om at fortsat vækst i den vestlige verden vil føre til massive udfordringer i fremtiden. Det samme gør sig gældende når eksperterne bedømmer brugen af fossile brændsler, hvor eksperterne/forskerne og samtlige miljøorganisationer tilråder at vi lader 80% af de resterende fossile brændsler blive hvor de er og omstiller til vedvarende energi så hurtigt som muligt. Igen ud fra den overbevisning og de bedste modellerede beregninger der findes, at gør vi ikke det så ender vi med at forårsage uoprettelig skade, der vil komme til at påvirke de kommende generationer massivt. (Den skade har vi måske allerede forårsaget, men bør vi så ikke forsøge at begrænse dem?)

flammende jordDet er ikke dommedagsprofetier vi har med at gøre, men fakta fra forskere der over en bred kam kommer med disse advarsler. Vi mennesker har det med at lægge det døve øre til når vi stilles over for viden der peger i en anden retning end den vi syntes passer bedst til vores egen lille verden. Det gør det overordentligt svært at overbevise den brede befolkning og specielt de folkevalgte om at det er alvor.(Det er der jo heller ikke endnu ret mange stemmer i) Det er som om vi skal opleve en ultimativ katastrofe før vi fatter at vi er på gale vej. Ikke en gang det faktum at når der gives støtte til vedvarende energi teknologi, så får vi 2.72 kr. tilbage for hver 1 kr. der gives ud. Nej ikke engang det kan få den nuværende regering til at forstå at det faktisk også kan betale sig at “spille” med her. Så virker det som om det er et spil, så må det vel være et udtryk for at de har et andet spil der kan give mere tilbage til befolkningen……men hvad er det…..? Og vil vi have det…..Vi vil have styr på vores klima og miljø, her tør vi ikke gamble længerer!

Kan det høres at jeg er varm fortaler for vedvarende energi. Godt for det stemmer så overens med mine intentioner. Igennem næsten 10 år har jeg arbejdet for og med Bølgeenergi. Jeg startede hos Wave Star- dengang Wavestar Energy, senere blev det til DexaWave, og nu er mine kræfter centreret omkring DanWEC og de udviklere der er i den fold. De tæller Wavepiston og Nemos.

Det er faktisk lidt utroligt og godt gået at vi har så mange projekter igang herhjemme, og ser vi på hvad vi kan tilbyde de der er ude at udvikle,  så syntes jeg det er ret fantastisk. Var en tur i Hayle Cornwall her først i Januar, et site til flere hundrede millioner, og med pt. én udvikler. Konditionerne er betragtelig anderledes end dem vi har i Hanstholm. Det første der slår en når man kommer dertil er den markante tidevandsforskel. 7m. Det næste er naturligvis de fantastiske faciliteter, og dét skal de ha. Der har de haft nogen der har kunnet stampe midlerne frem. En anden ting der også ville kunne virke som en udfordring er afstanden ud til sitet….25km. og for at udfordre ekstra så er havbunden klippe. Skal vi så lige tage at de har ca. 19kw/m bølgefront. Man kan jo tage dertil når en gang man har været gennem bølgerne i Hanstholm der har under det halve i energi.

phoca_thumb_l_l4578

Det jeg kan tilbyde foreningen er det jeg hele tiden har gjort. Nemlig at arbejde for at I udviklere har så gode muligheder for at komme i mål med jeres projekter, at det vil lykkedes os i Danmark endnu engang at komme på verdenskortet og vise at vi kan noget der er helt specielt, nemlig at tænke det afgørende skridt længere end de andre før dem.

Med lidt hjælp fra de folkevalgte som eks. en forhøjet tarif afregning på strøm fra testanlæg en hjælpende hånd til udvikling af vores test sites, ja så er det jo kun fantasien der sætter grænser for hvor hurtigt vi ville være førende også indenfor denne branche. Men vi sakker bagud. Behøver jeg skrive Seabased-

Vores tidligere formand Erik Skaarup sagde det så kæk- Vi gjorde det med Vind, vi kan gøre det med Bølger. – Må jeg tilføje, skal det være os skal der ske noget nu.

Slutteligt på dette spage indlæg fra jeres nye formand. Tak for de søde lykønskninger. Må I lykkedes med jeres fantastiske projekter, som jeg ved I har brugt rigtig meget tid på at udvikle. I er altid velkommen til at tage kontakt for en snak om muligheder, som jeg ser dem. Tak.

 

2 responses »

 1. Øjvind Boltz siger:

  Mange tak Christian, at du stiller dig til rådighed som ny formand for bølgekraftforeningen! Og mange tak for alle de andre “vandmænd”, som har fyldt bølgekraftforeningen med liv, møder og træf i tidernes løb! Det har jeg lige på hjerte at skrive til jer allesammen.
  Mit hjerte har banket for bølgekraft siden jeg så det første bølgekraftprojekt i Hanstholm, Kim Nielsen´s pointabsorber, i 1990. Nej egentlig allerede lidt før, fordi jeg synes altid når jeg badede og body-surfede i Vesterhavets bølger ud for Nr. Vorupør, at der burde være noget energi at hente i bølgerne – hvis man bare kunne finde det rigtige koncept, den rigtige maskine. Det, tror jeg, er denne drivkraft de fleste i bølgekraftforeningen har den dag idag.
  Men som Kommentar til det du skrev Christian: Jeg ønsker først og fremmest, at vi kan have en jævn strøm af støttemidler i Danmark og Europa. Det behøver fra mit synspunkt, nok fordi vi ikke er nået så langt, som flere andre endnu, ikke være det helt store forkromede program, men en jævn strøm af midler til projekter i alle faser af udviklingen. Og helst med meget “goodwill” til de tidlige faser, hvor man kan lære utroligt meget med utroligt små midler.
  Og jeg er meget glad for at DanWEC er begyndt med at komme på plads med måleinstrumenter, undersøgelser og afmærkninger og alt det der hører med til at servicere udviklerne, for det er først, når vi ud i de “virkelige” bølger, der, hvor vi vil høste fra det naturen stiller til rådighed, at vores “gode” (?) ideer skal vise deres virkelige værd – også i langtids-perspektiv og uden, at der skal repareres på maskinen hele tiden. Selvfølgelig skal der også være en “begynder-bonus” ud i Vesterhavet. Ja jeg synes og tror endda man skal prøve at få ødelagt maskinen så hurtigt som muligt i stormvejr, for at lære af sine fejl. Og efter tredie gang, så burde den være kampklar til årtierne. Med pålidelig produktion, for det er “hammer-dyrt” og meget besværligt at servicere ud på det åbne hav i omskiftelig vejr….
  Men det var bare nogle tanker, som jeg nu fik lov til at lufte for jer….
  Alt det bedste fra mig til Jer! Kærlig hilsen Øjvind

  • OctoMar siger:

   Hej Øjvind
   Dejligt at du kommentere på indlægget.
   En enkelt kommentar herfra.
   Hvis man skal ødelægge sin konverter, så skal det være en attrap, der koster en brøkdel af den rigtige udgave. Scenariet er at ødelægger man sit udstyr ved havari, så er der meget stor sandsynlighed for at investorerne, forståeligt nok, trækker sig. Men rigtigt på et tidspunkt skal udstyret kunne holde til hvad som helst. Derfor er design det helt afgørende for overlevelses muligheden.
   mvh
   Chrisitan

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s